HSP Tips till den vuxna högkänsliga
Återhämtning
Försök att flera gånger dagligen hitta små mikropauser att varva ner, att få vara för dig själv och att andas djupt. Detta kan rädda din dag som helhet, och i förlängningen hela veckan. Det kan absolut räcka med 2 minuter, bara du får komma ifrån stress och stök. För den som har väldigt svårt att gå ifrån när du är på jobbet, använd toalettbesöket till detta. Eller varför inte ta en andningspaus istället för rökpaus.
Öronproppar
Att använda öronproppar kan spara mycket energi när du är på ställen med extremt ljud, buller eller yttre stimuli. Nu menar jag inte de gula klassiska, som tar bort nästan allt ljud. Det finns anpassade proppar som tar bort det mest stökiga, men släpper fram ett vanligt samtal. Länkar kommer snart till dessa.
Jag använder öronproppar på Liseberg, på konserter, stora möten, samlingar, löpartävlingar etc. Jag upplever absolut att detta sparar på min energi, jämfört med när jag inte använder dom/glömmer dom.
Andningsövningar
Att andas riktigt på djupet är något de flesta gör för lite av idag. Ibland kommer jag på mig själv att jag bara ”småandas” utan att ta riktiga och djupa andetag. Det som händer när vi andas på djupet är att vi byter ut allt syre i lungorna, och kroppen har chans att varva ner på riktigt. Nervsystemet får signalen att slappna av, allt är under kontroll så nu går vi ner i avslappnat läge. Försök att sätta dig bekvämt någonstans i lugn och ro, andas 10st andetag fullt ut och se vad som händer. Jag lovar att tom detta är en utmaning, då vi ofta är så ovana att ta oss tid & ro för det.
Kosthållning
Att äta nyttigt och ta hand om sin kropp är väl ett bra allmänt tips för de flesta. Men jag själv känner att det här är en så viktig punkt för min egen högkänslighet, så den måste få vara med här bland tipsen. Jag äter en kosthållning som håller blodsockernivån extremt stabil (Dvs extremt lågt sockerintag). Det här innebär att mitt humör är väldigt stabilt, mina känslor är väldigt stabila och hela mitt liv känns väldigt stabilt. Det här innebär att jag klarar av påverkan från yttre stimuli på ett bättre sätt. Jag låter mig inte påverkas lika negativt, det själ inte lika mycket energi. Och jag blir inte lika lätt på dåligt humör när energin börjar sina.
Det här är naturligtvis högst individuellt, men absolut värt att tänka på. Tänk dock på om du ska ändra kosthållning, behöver man ofta 4 veckor innan kroppen har anpassat sig. Man kan känna skillnad direkt, men kroppen behöver ändå justera in sig och alla hormoner/signaler osv. Så ge det en ärlig chans på minst 4 veckor, om du ska justera din kosthållning.
Meditation
Att meditera är något jag rekommenderar alla människor, speciellt högkänsliga. Att meditera behöver inte vara så svårt som många tror. Du behöver bara kunna sitta/ligga i lugn och ro någonstans där du får vara ifred, ingenting annat. Om du aldrig har mediterat innan, rekommenderar jag en guidad meditation att lyssna på. Det finns hur mycket bra meditationer som hels på bl.a. youtube. Välj någon för avslappning och gärna med frekvensmusik i bakgrunden. Försök att enbart tänka på din andning, att andas lugnt och djupt. Kommer det andra tankar in i huvudet, försök bara att släppa ut dom lika fort och tänk på andningen igen. Det som händer när vi mediterar är att vi varvar ner, hittar ett lugn för vårt nervsystem, och avgränsar oss från yttre stimuli. Dessa saker är värdefulla för en högkänslig person.
Jordning
Ett bra HSP tips är faktiskt att jorda sig. Att jorda sig innebär att stå/gå barfota på marken, moder jord. Gärna på gräs, skog, jord eller i sjö & hav. Jordning, också kallat grounding och earthing på engelska. Innebär rent vetenskapligt, att direktkontakt med jordens elektroniska fält har en antioxidantisk och antiinflammatorisk effekt på våra kroppar. I dagens moderna samhälle går de flesta av oss människor runt med en ohälsosam så kallad positiv elektrisk laddning i våra kroppar. Och har således ett underskott av negativt laddade elektroner. Det beror bland annat på vår syresättning, som skapar biprodukter, så kallade fria syreradikaler, som saknar en elektron.
Fria radikaler kan även bildas via: rökning, stress, föroreningar och via magnetfält och radiovågor. Problemet med fria radikaler är att de är ostabila i sin natur, och kan orsaka skada i våra kroppar om de inte neutraliseras. Det är därför antioxidanter är så viktiga för oss, för de avger en elektron till den fria radikalen och gör den på så sätt ofarlig.
Jordning är alltså bra för alla människor, men för oss högkänsliga kan detta vara helt avgörande för vår inre balans och hälsa.
Lär dig mer om jordning & lymfsystemet här: Lymfsystemet.se
Kallbad
Visste du att vid kallbad, och framförallt efteråt skickar kroppen ut samma ämnen som finns i antidepressiva läkemedel?
Några andra hälsofördelar med kallbad är: minskade halter av stresshormoner, stärkt immunförsvar, smärtlindring, minskad infektionskänslighet, bättre sömn, bättre förmåga att hantera oro & stress, mer energi, bättre syreupptagningsförmåga mm.
För att räknas som kallbad ska vattnet vara under 10 grader. Min rekommendation är att börja vänja sig med kallduschar, kanske 30 sekunder först och sedan öka tills du kan stå 2 minuter i riktigt kallt vatten. Att börja kallbada i isvak kan vara lite väl stor omställning för många, så då är risken att du inte vill fortsätta. Försök klara av 2-3 minuter i det kalla vattnet för att uppnå full effekt i kroppen. Du kommer bli chockad av de positiva effekterna av detta. Tänk på andningen här, att andas djupa och lugna andetag är hela hemligheten för att klara av dessa fantastiska kallbad/duschar.
Lär dig mer om kallbad & hälsofördelarna här: Clean Lifestyle
Motion
Regelbunden motion och fysisk aktivitet ger oss bl.a. bättre sömn, mer balanserat nervsystem, bättre självkänsla, högre inlärningsförmåga, minskad risk för sjukdomar, stärkt immunförsvar mm. Hjärnan är det organ som förändras och förbättras mest vid fysisk aktivitet. Regelbunden träning lär kroppen att inte reagera starkt på stress. Stress i sig är inte är farligt, däremot blir det farligt när vi är stressade under längre perioder utan återhämtning.
Redan fem minuters promenad har visat sig ha positiva effekter. Men för bästa resultat brukar man säga att man ska träna så att man får upp pulsen, helst tre gånger i veckan och ungefär 40 minuter per gång.
Tänk på att motion behöver inte vara krångligt och kräva massor utrustning. Du kan dansa, hoppa omkring, spela boll, jaga en höna eller vad som helst som får upp din puls.
Lär dig mer om alla hälsofördelar från motion bl.a. här: Hur vår hjärna påverkas av fysisk aktivitet
Träning
Fysisk träning ger oss inte bara en stark kropp. Här finns många hälsofördelar, och går förstås ihop med motionen här ovan. När du tränar dina muskler kan du uppleva liten extra kick av det, som får dig att känna dig stark och glad. Ett hormon som kallas endorfiner frigörs, vilket också kallas för glädjehormon. Endorfiner kan bidra med en glad och nästan euforisk känsla, och minimerar dessutom känslan av smärta.
Insulinnivåerna sjunker av fysisk träning, och adrenalin & kortisolnivåerna ökar. Detta ger oss tillgång till lagrat bränsle i kroppen, samt ökar blodflöde till hjärta och muskler och gör även att vårt andningstempo ökar.
Enkelt beskrivet kan man säga att träning gör oss gladare, mindre oroliga och tar bort smärta.
Läs mer om effekterna av fysisk träning bl.a. här: Så påverkar träning våra hormoner
Vistas i skogen
Att vistas i skog och natur ger oss ett lugn. Vi kommer närmare moder jord, och vi har lättare för att stressa ner och bara vara. Gå gärna ut i skogen utan mobilen för att få ännu mer frihet, och slippa eventuellt stresspåslag när det piper och plingar. Gå eller stå gärna barfota också, för att jorda dig samtidigt. Ett bra HSP tips är att sätta som regel att vistas i skogen en liten stund varje dag.
Yoga
Att utföra yoga är ett bra sätt att få tid för återhämtning, rensa hjärnan, andas, stärka kroppen, få smidigare kropp och hitta inre balans & mental styrka. Yoga är också bra ur perspektivet att alla kan utföra det på sina egna villkor. Ung som gammal, stel som vig, van som ovan osv. Det finns hur mycket bra yogavideos som helst på youtube. Ett bra tips är att hitta en 20-30 dagars utmaning, för att få kontinuitet i träningen. Yoga kan variera mycket i sitt innehåll. Vissa riktar in sig mer på träning, vissa på stretch, och andra på det mentala och avslappning. Nedan är ett bra tips på en 30 dagars utmaning som jag tycker är bra blandning mellan dessa ingredienser.
Yogatips: 30 dagars utmaning
Anpassa ditt jobb
Det är många högkänsliga som har svårt att ha energi kvar efter jobbet. Ibland är man som hsp person på helt fel arbetsplats eller yrke. Ofta vet man ju inte om att man är hsp i yngre år, och kan således hamna på arbeten som passar mindre bra. Men har man lärt sig mycket om hsp och lärt sig vad man själv behöver för att må bra, så finns alla förutsättningar för att kunna anpassa sin arbetsplats på ett bra sätt.
Även om man jobbar i stökiga/bullriga miljöer, eller har mycket interagerande under sitt arbetspass kan man alltid hitta små stunder av stillhet. Försök hitta några minuter då och då, för andning och nedvarvning mentalt.
Har man möjlighet kan man välja bort vissa möten som kanske inte är så viktiga, eller ta vissa möten digitalt för att spara lite på energin.
Jag själv arbetar som skolvaktmästare och försöker mixa min dag till att vara ute i verksamheten, och att vara inne i verkstaden där det är lite lugnare. Finns möjlighet så låter jag min kollega ta mer av interaktionen under dagen, och jag fokuserar mer på att skruva/laga/snickra etc.
HSP Tips till det högkänsliga barnet
Återhämtning
Återhämtning är förstås lika viktigt för det högkänsliga barnet som för den vuxna. Skillnaden är dels att barnet behöver hjälp av oss vuxna för att få tillgång till återhämtning på ett bra sätt. Och dels att det högkänsliga barnet förmodligen inte vet om att det behöver återhämtning, utan kör på som sina kompisar tills det riskerar att bli överstimulerat och energilöst.
Här är det viktigt att som förälder hjälpa till med återhämtning för barnet t.ex. efter skola/förskola. Att kanske inte åka direkt till affären med barnet, till kompisar, eller hälsa på släkten osv. Viktigt också att inte ha för mycket aktiviteter inbokat för barnet under veckan, tiden hemma i lugnet är viktig för barnet.
Läs/ladda ner vår gratis bok här: Högkänsliga Barn – HSP
Prata med barnet om HSP
Ett enkelt men viktigt HSP tips är att helt enkelt prata med barnet om högkänslighet, men gärna även om andra personlighetsdrag. Det viktiga här, är att barnet förstår att allt är normalt som tillhör hsp och att man inte ska skämmas för detta. Det är t.ex. viktigt för barnet att höra att det är helt normalt att vilja vara för sig själv ibland, att inte orka leka varje dag efter skolan med kompisarna, och att ”bara” ha en aktivitet/veckan på fritiden osv. Barn vill ju oftast vara som alla andra och inte sticka ut, så att prata om olikheter är bra. Ta gärna några exempel på människor i nära omgivningen, och prata om varför de är och beter sig på olika sätt, och att olikheterna är något bra.
Läs/ladda ner vår gratis bok här: Högkänsliga Barn – HSP
Öronproppar
Öronproppar kan vara ett bra HSP tips även för barnet. Speciellt i extrema miljöer som lekland, Liseberg, musikevenemang etc. Som vi pratade om under vuxenkategorin, det finns anpassade öronproppar som släpper igenom ett vanligt samtal medans de stoppar de mest bullriga ljuden. Det sparar helt enkelt energi då hjärnan inte behöver bearbeta lika mycket intryck, och yttre stimuli.
Rutiner
Rutiner kan vara värdefullt för det högkänsliga barnet. Det kan t.ex. handla om att äta på samma tider varje dag, eller att gå och lägga sig samma tid varje kväll. Men det kan även vara att barnet behöver veta vad som ska hända dagen efter, eller få information i god tid om händelser utöver det vardagliga t.ex. semesterplaner osv.
Att ha rutiner för olika saker kan skapa en värdefull trygghet hos det högkänsliga barnet. Försök att hitta vad som passar ert liv bäst, och vad ert barn mår bäst av att veta i god tid.
Läs/ladda ner vår gratis bok här: Högkänsliga Barn – HSP
Sätt en bestämd tid
Ett annat HSP tips som kan vara värdefullt hos i alla fall vissa högkänsliga barn är att sätta en bestämd sluttid. T.ex. om ni ska på ett släktkalas, bestäm en tid när ni senast åker hem därifrån och säg detta till barnet. Det här kan vara otroligt värdefullt för ett högkänsligt barn. Dels har barnet en sluttid för yttre stimulans, vilket är skönt att veta. Och dels kan barnet själv reglera och hitta lösningar om det blir för jobbigt, t.ex. gå undan några minuter för sig själv. Sådana saker som barnet själv kommer på, blir oftast enklare när man vet en sluttid. Det blir liksom lättare för barnet att ”stå ut”.
Eller om ni är på ett lekland/djurpart etc, kan det också vara värdefullt för barnet att veta. Då kan det själv reglera sin aktivitet och sitt interagerande beroende på hur mycket energi det har kvar.
Läs/ladda ner vår gratis bok här: Högkänsliga Barn – HSP
Undvik framåtvända vagnar
En framåtvänd barnvagn till de små barnen är ingen bra ide till ett högkänsligt barn. Det blir lätt för mycket intryck som barnet inte kan hantera om ni t.ex. går på stan eller i shoppingcentret. En vagn där barnet kan titta på sin förälder är absolut att föredra så länge som möjligt här.
Läs/ladda ner vår gratis bok här: Högkänsliga Barn – HSP
Sömnen
Ja, sömnen är så viktig för ditt högkänsliga barn så det går inte att hoppa över på en sida med HSP tips. Precis som för den högkänsliga vuxna, så behövs ordentlig sömn för att bearbeta alla dagens intryck. Det är även viktigt med regelbunden sömn, dvs gärna lika många timmar varje dag.
För det högkänsliga barnet underlättar det ofta med fasta rutiner för sovtider. Men även rutiner innan läggdags, t.ex. möjlighet att varva ner en eller två timmar innan. En bra rutin kan vara att plocka ihop leksakerna tillsammans, äta kvällsmat tillsammans, eller läsa godnattsaga en stund innan sovdags.
Läs/ladda ner vår gratis bok här: Högkänsliga Barn – HSP
HSP Tips i relationer
Prata med varandra om HSP
Det kan tyckas självklart att man redan gör det i en relation. Men jag tror att många relationer skulle må bättre av en öppen dialog om vad HSP egentligen innebär. Det är viktigt att förstå vad en HSP person dagligen jobbar med och bearbetar, och att detta inte är något som denne väljer att lägga energi på.
Prata om hur du/ni upplever saker, och att hjärnan direkt går på högvarv vid yttre stimuli. Prata därför om vad yttre stimuli är för något, i en högkänslig värld. Diskutera också vad en HSP person behöver för att kunna bearbeta och återhämta sig efter t.ex. en dag på jobbet, en middag med vänner eller ett släktkalas etc.
Behöver du läsa: Vad betyder Högkänslig HSP
Eller kanske: HSP test
<<Tillbaka till HSP Mannen
<<Tillbaka till Frågor & Svar
Här kan du ladda ner vår gratis E-bok om högkänsliga barn
Läs gärna mer om Högkänslighet på SHF
Här hittar du en forskningsstudie på Högkänslighet
Fler frågor? Kontakta mig gärna!